Search This Blog

Friday, October 13, 2017

Sfarsitul presei libere: The Guardian obligat sa distruga materialele furnizate de Edward Snowden

Prozatorul și filosoful Sorin Cerin definea capitalismul precum „murdăria comunismului trăită și spusă pe față”. Acest citat ridică mari semne de întrebare în rândul erudiților, dar în același timp adâncește somnul profund al profanilor.
Pentru a înțelege breșele majore de care dă dovadă un sistem bolnăvicios și corupt, o poveste fascinantă face senzație, în zilele noastre, în Marea Britanie. Atunci când Edward Snowden și-a abandonat locul de muncă din cadrul Agenţia de Securitate Naţională (NSA) și a cerut azil politic în Rusia, a fost declarat persoana non grata și chiar terorist internațional pentru că a divulgat practicile neortodoxe de spionaj. Snowden a luat legătura cu diverși jurnaliști de la cele mai importante cotidiene din Europa, printre care și cei de la publicația englezească The Guardian.
Fostul agent NSA le-a livrat sute de documente care urmau a fi publicate și astfel lumea întreagă urma să afle adevărul despre ceea ce înseamnă libertatea și capitalismul în Statele Unite ale Americii.
În urma acestor demersuri de a demasca realitatea cruntă care se ascunde în spatele unor agenții guvernamentale precum NSA, serviciile secrete din Anglia au intrat pe fir pentru a stopa o operațiune complexă. Mai mulți bărbați în negru au luat legătura cu anumiți jurnaliști de la The Guardian și le-au ordonat să oprească fluxul de informații provenit de la Swoden și să distrugă toate documentele. Alan Rusbridger a declarat că a fost contactat „de un oficial de rang foarte înalt al Guvernului care a afirmat că reprezintă opinia premierului”. Ulterior, el a avut două întâlniri cu acest oficial care „i-a cerut predarea sau distrugerea întregului material asupra căruia se lucra”. Redacția ziarului se afla în plin proces de a face publice informații importante despre practicile de spionaj din programele de supraveghere masivă desfășurate de Agenţia de Securitate Naţională (NSA) americană şi de corespondentul său britanic GCHQ.
Pentru că ziaristul britanic nu s-a lăsat convins de presiunile serviciile secrete, s-a întâmplat un fapt memorabil. Pe lângă faptul că reprezentanții GCHQ le-au porunci jurnaliștilor să distrugă materialele pentru că „s-au distrat destul pe această temă”, au mai fost amenințați și de o acțiune judiciară. Pentru că aceste amenințări nu au avut niciun efect, doi bărbați în negru s-au prezentat la redacția ziarului, au strâns toate hard Disk-urile de la toate calculatoarele existente și le-au distrus pur și simplu într-o cameră din subsol. Prin această practică au fost reduși la tăcere ziariștii britanici care au încercat să prezinte obiectiv ceea ce se petrece în spatele cortinei unei societăți care pretinde că libertatea cuvântului este un drept constituțional.
În acest sens, realizăm că nu există nicio diferență majoră între comunism, unde pumnul în gură le era introdus frecvent oamenilor de presă și acest capitalism în care cel care are curajul să se împotrivească sistemului este redus la tăcere.
Mai mult de atât, autoritățile britanice au reținut pentru nouă ore un ziarist, David Miranda, pentru a fi investigat. Miranda a colaborat cu Snowden pentru a face publice acțiunile guvernelor americane și britanice. Probabil că acesta este începutul cenzurii al presei „libere”.

No comments:

Post a Comment

News

2018 Univers Cosalien by Corky Art

News